Πάνος Γερμανός: Το Success story του επιχειρηματία

Πάνος Γερμανός: Το Success story του επιχειρηματία

Ο Πάνος Γερμανός είναι μια ξεχωριστή περίπτωση επιχειρηματία, που δύσκολα συναντάς στην Ελλάδα. Έφυγε έφηβος από τις Μηλιές του νομού Ηλείας για να φτάσει στην Αθήνα και να σπουδάσει στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής. Ξεκίνησε την καριέρα του σε εταιρείες που σχετίζονταν με τον κλάδο των μπαταριών, ο οποίος έμελλε να γίνει αργότερα ταυτόσημος με το όνομα Γερμανός. Ήδη το 1980, είχε ιδρύσει το πρώτο του κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη.

Panos Germanos - Group Olympia
Πάνος Γερμανός

Η επιτυχία έρχεται γρήγορα, έπειτα από σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και επενδύσεις σε ευκαιρίες που άλλοι δεν μπορούν να προβλέψουν. Άλλωστε η διορατικότητα είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον επιχειρηματία.

Στα χρόνια που ακολουθούν, το ένα επιτυχημένο deal διαδέχεται το άλλο. Η πώληση των καταστημάτων Γερμανός στην Cosmote συζητιέται για χρόνια. Η Sunlight ηγείται στην αγορά των βιομηχανικών μπαταριών και φτάνει να ιδρύσει θυγατρική στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα τα Public πρωταγωνιστούν στο retail και μετά την προσάρτιση της Media Markt ενισχύονται ακόμα περισσότερο. Play, SoftOne και Westnet συμπληρώνουν τα δυνατά χαρτιά του Ομίλου Olympia (το επιχειρηματικό παιδί του Πάνου Γερμανού). Τέλος, η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού δε θα μπορούσε να τον αφήσει ασυγκίνητο κι έτσι αποφασίζει να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, κάνοντας άνοιγμα και στο real estate.

Η επαγγελματική επιτυχία είναι δεδομένη. Το ίδιο ισορροπημένη είναι όμως και η προσωπική του ζωή. Σε αντίθεση με άλλους, ο Πάνος Γερμανός αποφεύγει τη δημοσιότητα, δεν δίνει συνεντεύξεις και είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς φωτογραφία από την καθημερινότητά του.

Κι όμως, υπάρχουν μερικές κινήσεις που μιλούν πιο δυνατά και από τα deals που κλείνει. Πρόσφατα δώρισε 2 εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρόμοια κίνηση έκανε και προς τα αντίστοιχα Υπουργεία της Κύπρου, με δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού που αγγίζει τις 250.000€.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις χαρακτηρίζονται από τους συνεργάτες του Πάνου Γερμανού ως ένδειξη ανταπόδοσης της εμπιστοσύνης πελατών και συνεργατών που τον τιμούν με την προτίμησή τους. Για τους αποδέκτες όμως είναι μια ακόμα απόδειξη πως η εταιρική υπευθυνότητα και η επιχειρηματική ηθική μπορούν να συμβαδίσουν προς όφελος όλων.

Πηγή: Πάνος Γερμανός: Το success story ενός επιχειρηματία που βλέπει μπροστά