Ενημέρωση για την πανδημία: Νωρίς να βγουν συμπεράσματα για τα Χριστούγεννα

Βλέποντας και… κάνοντας απάντησαν, εμμέσως, Μ. Γκάγκα και Β. Παπαευαγγέλου σχετικά με την κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα την περίοδο των εορτών. Με αργό ρυθμό οι εμβολιασμοί, μικρή ανάσχεση της εκθετικής αύξησης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ κάλεσε τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, να τηρούν τα μέτρα προστασίας όπως μάσκες και αποστάσεις και να προσέχουν τις επαφές τους.

Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες να πηγαίνουν έγκαιρα στον γιατρό εάν έχουν κάποια συμπτώματα.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε για μικρή σταθεροποίηση, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Ανέφερε ότι στη χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 54.000 ενεργά κρούσματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πίεση στο σύστημα και οι πολλοί θάνατοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες. 

Επανέλαβε ότι οι περιοχές με μεγάλη θνητότητα είναι εκείνες όπου παρατηρείται μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων, ενώ πρόσθεσε ότι σε όλη τη χώρα το ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ είναι στο 88%.

Ακόμη, έκανε λόγο για ανάσχεση της εκθετικής αύξησης του ιού και δήλωση ικανοποίηση για να ραντεβού που έχουν κλειστεί για την τρίτη δόση.

Έκρουσε, όμως, το καμπανάκι για την εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς, όπως είπε, η αύξηση στα ραντεβού για χορήγηση της πρώτης δόσης είναι μόλις στο 4%, ενώ περισσότεροι από τους πολίτες αυτούς είναι στην ηλικιακή ομάδα 25-55 και όχι άνω των 60 ετών. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, πάντως, τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας όσο και η καθηγήτρια μέλος της επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει εικόνα για το πώς θα κινηθεί η χώρα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ειδικότερα η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε, αλλά είμαστε ώριμοι πια και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», ενώ από την πλευρά της η κα Γκάγκα επισήμανε «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες την αποτελεσματικότητα των τελευταίων μέτρων».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για την απόφαση για περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80% και περιορίστηκε στο να επαναλάβει τα όσα υποστήριξε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Μίνα Γκάγκα δήλωσε σχετικά πως δεν υπάρχει οριζόντια οδηγία για μείωση των χειρουργείων, προσθέτοντας ότι «η απόφαση είναι για να στηρίξει τις διοικήσεις των νοσοκομείων εκεί όπου χρειάζεται. Δουλεύουμε πάντα με βάση το πιο επείγον περιστατικό στην ιατρική».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

YouTube Trending Videos – Ελλάδα