Ενδοαμερικανικές κόντρες για την υποβάθμιση

Κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις πήρε η απώλεια του τριπλού Α της αμερικανικής οικονομίας από την εταιρεία αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου S&Ρ, αναγκάζοντας την τραπεζική επιτροπή της Γερουσίας και μεμονωμένους πολιτικούς να προχωρήσουν σε έρευνα ζητώντας στοιχεία για συγκρούσεις συμφερόντων και από τη μητρική McGraw Hill.

Ορισμένοι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζήτησαν την κεφαλή του υπουργού Οικονομικών Γκάιτνερ. Από την άλλη πλευρά ο Μάικλ Μούρ, ο γνωστός παραγωγός και σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών, ζήτησε από τον πρόεδρο τον ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να συλλάβει τους εγκληματίες της S&Ρ.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης κατηγόρησε μέσω του τουίτερ ότι τόσο η S&Ρ όσο και οι άλλοι οίκοι δεν έκαναν το καθήκον τους το 2008 και δεν υποβάθμισαν τις ενυπόθηκες καλυμμένες ομολογίες ως ώφειλαν, ενθαρρύνοντας τη φούσκα των ακινήτων με αποτέλεσμα να σκάσει και να μολυνθεί η οικονομία.

Ο Μάικλ Μουρ έγραψε: «Πρόεδρε Ομπάμα, δείξε τα κότσια σου («some guts») και συνέλαβε τον διευθύνοντα σύμβουλο της S&Ρ. Αυτοί οι εγκληματίες έφεραν πάνω-κάτω την οικονομία το 2008 και τώρα θέλουν να κάνουν το ίδιο». Ο ίδιος έδωσε πολιτικό χρώμα, υπογραμμίζοντας ότι «οι ιδιοκτήτες της S&Ρ είναι παλιοί γνώριμοι της οικογένειας Μπους».

Ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται πίσω από την υποβάθμιση είναι ο επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης του αξιόχρεου των κρατών της Standard & Poors, Ντέιβιντ Μπιρς, ο οποίος δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν ήταν εάν θα αυξηθεί ή όχι το ταβάνι, του χρέους, αλλά το γεγονός ότι ξέσπασε πολιτική διαμάχη για το θέμα. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο οργανισμός μπορεί να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ και πάλι. «Εχουμε αρνητικές προοπτικές στη διαβάθμιση και αυτό σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος σήμερα είναι προς τα κάτω», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News, αφήνοντας αιχμές για την αδυναμία της κυβέρνησης να συλλέξει έσοδα.

Τα βέλη έφθασαν μέχρι το μεγάλο αφεντικό, τον Harold McGraw τον Γ’, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της McGraw Hill, δηλαδή της εταιρείας στην οποία ανήκει ο οίκος S&Ρ. Ο εκπρόσωπος της πολιτείας του Οχάιο, Dennis Kucinich, απέστειλε επιστολή στον ισχυρό άνδρα, ζητώντας του στοιχεία για τις επενδύσεις της McGraw Hill ώστε να φανεί ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη θυγατρική S&Ρ.

Ο Harold McGraw είναι μέλος και σε διοικητικά συμβούλια άλλων μεγάλων επιχειρήσεων όπως είναι η Conocophillips και η United Technologies. Η αποζημίωσή του το 2010 από την εταιρεία που διευθύνει ανήλθε στα 9,591 εκατ. δολ., ενώ διαθέτει και μετοχές της αξίας 420 εκατ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Leave a Reply